Címlap Galéria

 

 

A projekt elsődleges célja a hidraulikai méretezés által kijelölt csatorna szakaszok kapacitásának növelése az érintett települések csapadékvizeinek biztonságos befogadása érdekében. A tervezett fejlesztési és rekonstrukciós munkák: lefolyás gyorsítása a hullámtér tájidegen növényállományának ritkításával; mederkotrás és mederrekonstrukció egy természetközeli mederállapot kialakításával; az elégtelen műtárgyak vízszállító képességének növelése és egy új vízleadó műtárgy megépítése. A projekt eredményeként csökken a belvízkár, javul az élet-és vagyonbiztonság, nő a térség népesség megtartó ereje.
Az érintett települések csapadékvíz elvezető rendszerének közeljövőben tervezett teljes kiépítése eredményeként a Hanyi-éri belvízcsatornába, mint befogadóba vezetendő fajlagos vízmennyiség megnő, így a biztonságos belvízelvezetés érdekében szükséges a projekt keretén belüli fejlesztés és rekonstrukció elvégzése. A meder tervezett paraméterek szerinti kiépítése hosszútávra megteremti a befogadóképességet, teljesen kiépülhetnek a települések csapadékvíz elvezető rendszerei, csökkenhet a kül-és belterületi belvízkár. A projekt célcsoportja közvetve 21 184 fő.
A projekt támogatási szerződését 2009.10.29-én írtuk alá. A munkaterület átadás-átvételi eljárásra 2009.10.13.-án került sor. A kivitelezés tekintetében az előkészítőcserje-nád irtási munkái elkészültek, a mederkotrás 90%-os készültségi fokú, jelenleg 7 591 fm hosszban készült el. A depóniarendezés készültségi foka 80%-os, 6 748 fm hosszban készült el. A természetközeli mederforma kialakítás során végrehajtandó tevékenységek közül mind a sliccelés, mind a meandereztetés 100-100 %-os készültségi fokúak, így jelenleg a támogatásból kiépített vízelvezető mû hossza 8 291 fm. A mûtárgyépítési munkák jelen jelentési időszakban nem kezdődtek meg. A kivitelezéssel időarányosan folyik a mérnöki, mûszaki ellenőri tevékenység. A tájékoztatási kötelezettségekhez kapcsolódóan 2009. november 12.-én Hevesvezekényen megtörtént a projekt hivatalos sajtó nyilvános nyitórendezvénye. Szintén Hevesvezekényen kerül elhelyezésre az "A" típusú projekttábla.