Címlap Aktuális

A KÖTI-KÖVIZIG 2011. június 29-én Hevesvezekényben tartotta a Hanyi-éri belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója ÉMOP-3.2.1/D-2f-2009-0001 számú projekt záró-rendezvényét.

A projekt főbb célkitűzései az alábbiak voltak: kapacitásnövelés, rehabilitáció, értékteremtés a belterületen, belvízgazdálkodás, környezetkímélő mederhasználat, költségtakarékos üzem a külterületeken. A mederfejlesztéssel érintett csatorna mentén mederszelvény bővítés, valamint a természet-harmonikus vízrendezés elvárásait kielégítő mederforma alakult ki. A főmű fejlesztéséből adódóan a többletkapacitás révén belterületi kapacitásnövekedés jött létre. A kivitelezést természetbarát mederforma kialakításával végezték. A projekt következtében kialakuló természet-közeli vízgazdálkodással a Hanyi-ér térségében meglévő természeti értékek, vizes élőhelyek, őshonos növény-és állatvilág fenntartása, revitalizációja elősegíthető.

A mederszelvény kiépítésének eredményeként nőtt a mederben tározható belvízmennyiség, amely egy kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet esetén nagyobb belvízhozamot képes elvezetni. A beruházás megvalósítása során az ökológiai és belvízvédelmi szempontok együttesen érvényesültek, ami megfelelt az EU Víz Keretirányelvében foglaltaknak.

A 2010-ben bekövetkezett ár- és belvízvédekezés miatt szerződésmódosítás történt, így az eredetileg tervezett 2010. november 30-ai határidő, 2011. június 30-ra módosult.  A belvízvédekezés során, a belvízfőcsatorna addig elvégzett szakasza jelesre vizsgázott.

A projekt összköltsége 295 724 852 forint volt, amelyet teljes egészében a Észak-Magyarországi Operatív program finanszírozott, önerőt nem kellett hozzá biztosítania a projektgazda Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak.

A projekt keretében végrehajtott munkálatok
Hullámtérrendezés
A hullámtérrendezésnél a cél a lefolyás gyorsítása volt, a meder érdességének csökkentésével. Ezt a növényállomány (bozót, cserje) ritkításával valósították meg. Figyelemmel a természeti környezet fenntarthatóságára, az ökológiai célkitűzésekre a vízáteresztő képességet elsősorban az un. invazív fajok egyedszám csökkentésével érték el.
Földmunkák
A földmunkák jelentős része a mederkotrás, mely mintegy 9 kilométer hosszban végezték. A kitermelt földanyagot részben a hullámtéren, illetve a nyomvonal mellett depóniába rendezték. A mederrendezés természet közeli megoldásokkal történt. A kotrás során a meder egyik oldalát érintetlenül hagyták, továbbá kanyargóssá tették a csatorna nyomvonalát, így áramlási holtterek alakulnak ki, amelyek ökológiai szempontból kedvezőek.