Címlap Projekt információk

Hanyi-éri belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója
ÉMOP-3.2.1/D-2f-2009-0001 számú projekt
az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionáis Fejlesztési Alap társfinanszírozásában.
Sajtóanyag - 2009. november 12.


A Hanyi-ér völgyében tíz évvel ezelőtt árhullám vonult le, amely az érintett térségben jelentős elöntéseket okozott. A Hanyi-éri belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója" tárgyú, ÉMOP-3.2.1/D-2f-2009-0001 számú projekt főbb célkitűzései, a  kapacitásnövelés, rehabilitáció, értékteremtés a belterületen, belvízgazdálkodás, környezetkímélő mederhasználat, költségtakarékos üzem a külterületeken. A mederfejlesztéssel érintett csatorna mentén mederszelvény bővítés, valamint a természet-harmonikus vízrendezés elvárásait kielégítő mederforma alakul ki. A főmű fejlesztéséből adódóan a többletkapacitás révén belterületi kapacitásnövekedés jön létre. A kivitelezés során természetbarát mederforma kialakítása történik. A projekt következtében kialakuló természet-közeli vízgazdálkodással a Hanyi-ér térségében meglévő természeti értékek, vizes élőhelyek, őshonos növény-és állatvilág fenntartása, revitalizációja elősegíthető.
A mederszelvény kiépítésének eredményeként nő a mederben tározható belvízmennyiség, amely egy kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet esetén nagyobb belvízhozamot képes elvezetni.
A beruházás megvalósítása során az ökológiai és belvízvédelmi szempontok együttesen fognak érvényesülni, ami megfelel az EU Víz Keretirányelvében foglaltaknak.

A projekt földrajzi hatáskörzete:


Heves megyében Pély, Tarnaszentmiklós, Hevesvezekény, Átány, Erdőtelek települések közigazgatási területei. A felsorolt települések közül a Hanyi-éri belvízfőcsatorna közvetlenül Hevesvezekény település belterületét érinti.

A támogatási szerződést 2009. október 29-én kötötték meg. A kivitelezés a tervek szerint elkezdődött és várhatóan 2010. novemberben fejeződik be. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv projektjének összköltsége 295 724 852 forint, amelyet teljes egészében a Észak-Magyarországi Operatív program finanszíroz, önerőt nem kellett hozzá biztosítania a projektgazda Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak.

A fejlesztésnek – jellegük szerint – három fő eleme van.


1)    Hullámtérrendezés
2)    Földmunkák (mederrekonstrukció, kapacitásbővítés)
3)    Műtárgymunkák


1) A hullámtérrendezésnél a cél a lefolyás gyorsítása tehát a meder érdességének csökkentése. Ez a hullámtér növényállományának (bozót, cserje) ritkításával valósítható meg. Figyelemmel a természeti környezet fenntarthatóságára, az ökológiai célkitűzések megvalósítására a vízemésztő képességet elsősorban az un. invazív fajok egyedszám csökkentésével tervezik elérni.

2) A földmunkák jelentős része a mederkotrás, mely mintegy 9 km hosszban készül. A kikerülő földanyag részben a hullámtéren kerül elterítésre, részben depóniákba kerül beépítésre, részben pedig azok megemelését, megerősítését szolgálja, mely a gépi karbantarthatóság szempontjából is fontos. A mederrendezés természet közeli megoldásokkal végzik el. Ilyen például, hogy a kotrás során a meder egyik oldalát érintetlenül hagyják, továbbá kanyargóssá teszik a csatorna nyomvonalát, így áramlási holtterek alakulnak ki, amelyek ökológiai szempontból kedvezőek. Ezzel megteremtődik a harmónia a belvízgazdálkodás és a vízi ökoszisztémák életfeltételeinek fennmaradása között.

3) A műtárgymunkák célja a hidraulikai vizsgálat szerint elégtelen műtárgyak vízszállító képességének növelése az adott szakasz mértékadó vízhozamára.
Ez egy új műtárgy építését, két esetben a műtárgyak átépítését jelenti, egy esetben szelvénybővítéssel, egy esetben pedig a meglévő műtárgy elbontásával oldható meg az átbocsátó képesség növelése.
Egy új műtárgy építése valósul meg a meglévő Sajfoki bujtató mellé (4+475 cskm szelvényben), mely kiváltja a jelenlegi szivornyás vízátvezetést és egy alacsonyabb szintű nagy vízhozamú átvezetést biztosít a Sajfoki belvíz öblözetbe, ill. a Hanyi-Tiszasülyi árvízi tározó üzemelése esetén a tározótérbe.
A Hevesvezekény belterületén található gyaloghíd (15+045 cskm) szűk keresztmetszetű, így ennek bővítése szükséges. Az Erdőtelek határában lévő két szűk keresztszelvényű átereszből az egyik átépítésre (39+981 km), a másik elbontásra (38+043 cskm) kerül.

A fejlesztés Hevesvezekényen kívül Erdőtelek, Tenk, Átány, Heves, Tarnaszentmiklós, Pély településeket érinti, és a vízgyűjtő területén élő és gazdálkodó mintegy – közvetve vagy közvetlenül – 21 ezer ember életminőségét javítja.

A projekt ünnepélyes rendezvényén többek között részt vett Lovas Attila igazgató, KÖTI-KÖVIZIG, és Godó Lajos, a térség országgyűlési képviselője.

A projekt megnevezése:

Hanyi-éri belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója
ÉMOP-3.2.1/D-2f-2009-0001

Kedvezményezett:

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. www.kotikovizig.hu

Közreműködő szervezet:

Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.
3525 Miskolc, Széchenyi István u. 107. www.norda.hu

Kivitelező:

„Hanyi Vízépítő” Konzorcium
5000 Szolnok, Gáz út. 1. www.kotiviep.hu

Tervező:

Vízvonal Kft.
5000 Szolnok, Liget út 9.

A kivitelezés kezdetének és befejezésének tervezett időpontja:

2009. szeptember 15. - 2010. november 30.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:

295 724 852 Ft

További információ: Lovas Attila igazgató, Köti-Kövizig (30 279 7727)